Een genetisch aangepast micro-organisme zet koolstofdioxide om in een veelgebruikt carbonzuur. Dat kan van pas komen bij het ontwikkelen van klimaatneutrale brandstof.

Pyrococcus furiosus
Afbeelding: photobucket.com

Een grote stap richting een schonere lucht: wetenschappers van de universiteit van Georgia hebben een micro-organisme zodanig genetisch aangepast dat die koolstofdioxide (CO2) omzet in 3-hydroxypropaanzuur, een veelgebruikte stof in de kunststofindustrie. Ze publiceerden daarover op 25 maart in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Hoe afbreekbaar zijn ‘milieuvriendelijke’ plastics?
LEES OOK

Hoe afbreekbaar zijn ‘milieuvriendelijke’ plastics?

Biologisch oceanograaf Linda Amaral-Zettler ontving onlangs voor haar onderzoek naar de afbraak van biologisch afbreekbare pl ...

Het micro-organisme in kwestie is de Pyrococcus furiosus (furieuze vuurbes, zie afbeelding), die ontdekt is bij de vulkaan Vulcano op het gelijknamige Italiaanse eiland. Gewoonlijk voedt die zich met koolhydraten bij een temperatuur rond de 100°C. De Amerikaanse onderzoekers hebben zijn genetische materiaal aangepast, zodat die geen koolhydraten, maar CO2 opneemt en omzet. Die omzetting vindt bovendien bij lagere temperaturen (vanaf 70°C) plaats.

Door de Pyrococcus furiosus verder genetisch aan te passen willen de onderzoekers een soort creëren die CO2 omzet in brandstof. Die brandstof zou dan evenveel CO2 uitstoten als het organisme opneemt, zodat de brandstof klimaatneutraal is.