Würzburg, Freiburg (D) – Een likje vochtwerende wonderverf verjaagt vuil, schimmel en algen van de muur.


Goed geïsoleerde wanden nemen minder snel vocht op dan ouderwetse muren. Toch kom je in juist moderne huizen vaak vochtige en vieze muren tegen. Een project van het Fraunhofer Gesellschaft in Duitsland kwam met een oplossing voor dit probleem: een nieuw soort verf die vochtophoping in de muren tegengaat.

De vochtwerende verf laat geen druppel toe in de muur.


Isolatiemateriaal in muren vermindert de warmte-uitwisseling. Hierdoor heersen er vaak lagere temperaturen aan het oppervlak van de wanden dan in het huis zelf. Met name in de natte en koude maanden leidt dit tot het condenseren van waterdamp op wanden. Het gevolg is vochtige muren. Hierin vieren schimmels en algen hoog tij.
Het ISC (Institut für Silicatforschung) in Würzburg en het ISE (Institut für Solare Energiesysteme) in Freiburg van het Fraunhofer Gesellschaft gingen samen op zoek naar de bestanddelen van een goede vochtwerende verf. Het ISC vond het juiste bindmiddel en het ISE kwam met de juiste pigmenten.
De pigmenten in de verf doen de warmte-uitstraling van de muren flink afnemen. Hierdoor blijven de muren langer warm. Het vocht in de lucht slaat dan minder snel neer. Daarbij levert de verf ook nog voordelen op voor het milieu en de portemonnee. Volgens de berekeningen vermindert het de stookkosten namelijk met maar liefst tien procent.

Ellen Althuizen