Een volledig gerobotiseerd wassysteem kan was in de wasmachine doen, het juiste programma selecteren, en hem ook weer uitladen. Dit alles om wasmachines te testen.

Elektronica-onderzoeker Gianluca Palli aan de Italiaanse Universiteit van Bologna en zijn collega’s hebben ‘een compleet gerobotiseerd wassysteem’ ontwikkeld in samenwerking met Electrolux, een Zweedse producent van wasmachines. Het bestaat uit verschillende robots die vuile kleding detecteren, oppakken, en in een wasmachine laden. Daarnaast lezen ze het display van de machine af, en kiezen ze de juiste wascyclus. Zodra de kledingstukken schoon zijn, halen de robots ze weer uit de machine.

Het wasrobotsysteem kan helaas niet in de winkel worden gekocht. Het is alleen bedoeld om wasmachinefabrikanten te helpen bij het testen van hun wasmachines.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

Was opvouwen

Zachte, vervormbare objecten zoals kleding zijn voor robots moeilijk te hanteren, dus rustte het team het systeem uit met een 3D-camera. Een perceptiealgoritme stelt de voorwerpen voor als een verzameling punten in de ruimte. Dit helpt de robot kreukels te herkennen die hij kan grijpen, zodat hij gemakkelijk kleding van de vloer kan oppakken.

Het team gebruikte een ander algoritme om te zien of er nog kleding uit de wasmachine hangt. De robot probeert deze dan vast te pakken ‘door in het midden te duwen en zijn hand te sluiten,’ zegt Palli, precies zoals mensenhanden dit zouden doen.

Warme of koude was

Tot slot kan de robot dankzij een deep-learning algoritme de bediening van de wasmachine onderzoeken en interpreteren en vervolgens de juiste wasfunctie selecteren.

Electrolux gebruikt al een prototype van het systeem in een fabriek in Italië, zegt Palli, om nieuwe wasmachines te testen met zo weinig mogelijk menselijke inzet. De onderzoekers zijn ook van plan robotsystemen te ontwikkelen voor het testen van andere apparaten, zoals vaatwassers.