Voor het eerst in 94 miljoen jaar heeft de Agentinosaurus weer wat stappen gezet. Britse wetenschappers maakten een computersimulatie waarop te zien is hoe het gigantische beest liep.

De 40-meter lange Argentinosaurus huinculensis. Bron: Dr. Bill Sellers, The University of Manchester
De 40-meter lange Argentinosaurus huinculensis.
Bron: Dr. Bill Sellers, The University of Manchester

De manier waarop de Agentinosaurus wandelde, was voorheen onbekend. Met de simulatie kwam daar verandering in. Om de simulatie te verkrijgen, maakte het team eerst een gedetailleerde scan van een veertig meter lang skelet van de Agentinosaurus. Vervolgens gaven ze hun software ook alle beschikbare informatie over het uitgestorven dier. De computer berekende vervolgens wat onder deze voorwaarden voor de Agentinosaurus de meest gunstige manier was om vooruit te komen.

‘Het belangrijkste is dat dit dier niet lijkt op de huidige dieren, dus we kunnen niet zomaar het loopje van een modern beest kopiëren’, verklaart onderzoeksleider Bill Seller in een persverklaring. ‘Onze software werkt puur en alleen met de informatie die we over deze dino hebben, en voorspelt daarmee de beste bewegingen.’

Hoe afbreekbaar zijn ‘milieuvriendelijke’ plastics?
LEES OOK

Hoe afbreekbaar zijn ‘milieuvriendelijke’ plastics?

Biologisch oceanograaf Linda Amaral-Zettler ontving onlangs voor haar onderzoek naar de afbraak van biologisch afbreekbare pl ...

Dat vereiste heel wat rekenkracht: het equivalent van 30.000 desktops was nodig om de Agentinosaurus weer op de been te helpen. Het resultaat is te zien in het onderstaande filmpje. De dino, die maar liefst 80 ton woog en bekend staat als het grootste dier dat ooit op aarde leefde, bereikte een snelheid van zo’n twee meter per seconde (iets meer dan 7 km/uur).