Je comfortabele blauwe spijkerbroek kan wel eens schadelijk zijn voor onze planeet. Onderzoekers hebben namelijk grote hoeveelheden microvezels van blauwe spijkerstof gevonden in watermonsters die in heel Canada zijn genomen, van Toronto tot de Noordpool.

Miriam Diamond, milieuchemicus aan de Universiteit van Toronto, en haar collega’s ontdekten dat tussen één op de acht en één op de vier van alle microvezels in de watermonsters blauwe spijkerstof waren.

Groen, groot, gedurfd
LEES OOK

Groen, groot, gedurfd

Wetenschappers hebben plannen voor ambitieuze riskante projecten in de strijd tegen klimaatverandering. Hebben die enige kans van slagen?

Een deel van deze microvezels is gevonden op een diepte van 1500 meter. Volgens de onderzoekers betekent dit dat ze grote afstanden kunnen afleggen. Het team vond de hoogste concentraties jeans-microvezels in ondiepe meren in de voorsteden. Hoewel het onderzoek beperkt was tot Canada, verwachten de onderzoekers dezelfde resultaten voor andere plekken.

‘De vondst van vezels in het noordpoolgebied is symbolisch voor de verspreiding van menselijke impact’, zegt Diamond.

Natuurlijke microvezels

Het team onderzocht ook hoeveel microvezels er verloren gingen uit een spijkerbroek tijdens een gemiddelde wasbeurt. Ze ontdekten dat er bij elke wasbeurt ongeveer vijftigduizend microvezels van de spijkerbroek vrijkwamen.

‘Helaas zijn de resultaten niet verrassend voor milieuwetenschappers. Eigenlijk verwachtten we het al, zegt milieu-ingenieur Caroline Gauchotte-Lindsay van de Universiteit van Glasgow. Toch vindt ze dit onderzoek relevant, omdat het kijkt naar natuurlijke microvezels. Deze zagen onderzoekers eerder over het hoofd in microplastic-studies die gericht zijn op synthetische materialen.

Minder wassen

Volgens Diamond en haar collega’s is het effect van denim-microvezels op het milieu nog onzeker. ‘Hoewel ze niet onder plastic vallen, zijn ze door mensen gemodificeerd’, zegt marien bioloog Samantha Athey van de Universiteit van Toronto.

Jeans wordt tijdens de productie chemisch behandeld en denim neemt de chemicaliën op. ‘De vraag welke impact die chemische modificatie heeft, moeten we nog  beantwoorden’, zegt Athey. ‘Maar ze zijn zo alomtegenwoordig dat we ernaar moeten kijken.’ Ondertussen adviseren de onderzoekers om je spijkerbroek minder te wassen. Een jeansbedrijf wiens producten in het onderzoek werden gebruikt, stelt voor om je spijkerbroek één keer per maand te wassen.