Het tiende KUN wiskundetoernooi staat weer voor de deur. Dit jaar is er als extraatje een wedstrijd tussen de mens en de rekenmachine.

Wiskunde moeilijk? Voor Arthur Benjamin valt dit wel mee. Hij neemt het tijdens een theatervoorstelling op het KUN (Katholiek Universiteit Nijmegen) wiskundetoernooi op tegen een rekenmachine. Ingewikkelde berekeningen met vijfcijferige getallen zijn voor Benjamin geen probleem, dus de rekenmachine is gewaarschuwd. Het optreden vindt plaats ter gelegenheid van alweer het tiende wiskundetoernooi, georganiseerd door de subfaculteit wiskunde.

De faculteit wil met dit jaarlijkse toernooi scholieren laten zien dat wiskunde niet zomaar een vak is, maar ook leuk kan zijn. Hoewel de belangstelling voor bètaopleidingen in Nijmegen de afgelopen twee jaar flink toenam, blijft wiskunde onpopulair. Landelijk is de verdere terugloop van wiskundestudenten ook zorgelijk.

‘Er is heel veel mis  met de p-waarde’
LEES OOK

‘Er is heel veel mis met de p-waarde’

De p-waarde is tegenintuïtief en wordt vaak onjuist gebruikt, stelt wiskundige Rianne de Heide. We moeten naar een alternatief.

De deelnemers krijgen opgaven voor de kiezen die lastiger zijn dan ze op school gewend zijn. Wiskundekennis is nuttig, maar het gaat vooral om vindingrijkheid. Hierop leggen volgens de organisatie scholen weinig nadruk, maar het maakt het vak wel leuk. Bovendien krijgen de scholieren zo een beter beeld van wiskunde buiten het klaslokaal.

Aan de wedstrijd doen 350 scholieren mee. Zij strijden ‘s ochtends om de individuele eer en ‘s middags nemen schoolteams het tegen elkaar op. Binnen een uur moeten de deelnemers twintig vragen oplossen met uiteenlopende moeilijkheidsgraden. Het evenement vindt plaats op vrijdag 28 september op het KUN-terrein. Kijk voor meer informatie op Wiskundetoernooi. Op deze site kun je ook de wedstrijd van vorig jaar naspelen en meedoen aan een prijsvraag.