Cambridge, Massachussettes (VS) – Een komeet komt deze maand dicht bij de Zon en is daardoor met het blote oog te zien.


Pak je verrekijker er maar bij! Er is deze maand namelijk een komeet aan de hemel te zien, en wel in het sterrenbeeld vissen.
De komeet, NEAT, genaamd, werd eind november als eerste opgemerkt door een NASA-telescoop op Hawaï. De naam NEAT is afgeleid van het NASA-programma Neart Earth Asteroid Tracking, dat dit soort kometen in de gaten houdt. In november was de komeet nauwelijks zichtbaar. Er werd voorspeld dat de komeet de Zon zou passeren en niet goed te zien zou zijn. De komeet bleek echter eigenwijs en werd in december veel helderder dan verwacht. In januari begon de asteroïde een ellipsvormige baan rond de Zon te beschrijven, met een omwentelingstijd van 37.000 jaar.
Begin deze maand is NEAT erg helder en voor de oplettende kijker met het blote oog te zien in het sterrenbeeld Vissen. Met een verrekijker moet de komeet zeker te zien zijn. De komeet heeft twee korte staarten.
De staart van elke komeet bestaat uit gruis. Zonnestraling brandt dit gruis weg van de oppervlakte van de asteroïde. Het gruis reflecteert het zonlicht, waardoor de komeet een staart krijgt.

Mariëtte Bliekendaal