Wetenschappers maakten een uitzonderlijk sterk en lichtgewicht materiaal van bamboe uit de magnetron. Dit materiaal is nuttig om een nieuwe generatie wolkenkrabbers, auto’s en vliegtuigen te bouwen.
Op dit moment gebruikt de bouw vooral staal, beton en baksteen. Maar deze zijn niet hernieuwbaar en de productie draagt enorm bij aan de totale uitstoot broeikasgassen.
Virtual reality kan 'kijkgedrag' van scheidsrechters verbeteren
Het 'kijkgedrag' van scheidsrechters valt te trainen met behulp van virtual reality, ontdekte bewegingswetenschapper Tammie van Biemen.
Bamboe, aan de andere kant, is een snelgroeiend, hernieuwbaar materiaal. Veel Aziatische landen gebruiken het al in huizen en bouwsteigers. Maar bamboe is in natuurlijke vorm niet sterk genoeg om hoge gebouwen van te bouwen.
Supersterk materiaal
Om de bamboe sterker te maken, behandelden materiaalkundige Liangbing Hu en collega’s van de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten dit met chemicaliën om houtstof te verwijderen. Vervolgens deden ze de bamboe in de magnetron om water eruit te verwijderen. Dit zorgde ervoor dat de bamboe kromp met ongeveer een derde van zijn formaat en dat de cellulose vezels in hele dichte lagen samenpakten.
Deze dichtgepakte celluloselagen konden sterke chemische verbindingen, genaamd waterstofverbindingen, aangaan. Dit versterkte de bamboe terwijl het nog steeds licht bleef, zegt Hu.
De bamboe uit de magnetron had een zes keer zo grote treksterkte als staal van hetzelfde gewicht. Ook kon het iets beter tegen samenpersen dan beton en baksteen en verweerde niet in de buitenlucht.
Lichtgewicht en stevig
Deze eigenschappen maken het materiaal geschikt voor het bouwen van lichtgewicht wolkenkrabbers die ook stabiel in de grond kunnen vergrendelen, zegt Hu. Het kan ook gebruikt worden om lichtere elektrische auto’s te maken die daardoor een grotere batterij kunnen bevatten voor verdere reizen, of lichtere vliegtuigen die minder brandstof nodig hebben, zegt hij.
Hu’s team en andere onderzoeksgroepen gebruiken ook hout om supersterke hernieuwbare bouwmaterialen te maken. Maar bamboe heeft het voordeel dat het snel groeit waardoor het op grotere schaal geproduceerd kan worden, zegt Hu.
Hu en zijn collega’s plannen nu verschillende projecten om hun bamboe uit de magnetron te testen in levensechte gebouwen.