Leuven (B) – De tweede Belgische Kristalgroeicompetitie leverde dit jaar 156 kristallen op.


Het Nationaal Comité voor Kristallografie organiseerde dit jaar voor de tweede keer de Kristalgroeicompetitie. Gedurende de vier weken tussen de krokus- en de paasvakantie lieten leerlingen van ruim honderd scholen kristallen groeien. Dit jaar was gekozen voor kristallen van seignettezout, ofwel kalium-natrium-tartraat. De jury beoordeelde de inzendingen op gewicht, vorm en helderheid.
Het zwaarste kristal woog maar liefst 812 gram. Het was gemaakt door leerlingen van het Instituut van de Heilige Familie in Berchem. De eerste prijs ging echter naar leerlingen van het Sint-Jozeflyceum in Knokke-Heist, het Sint-Pauluscollege in Houthalen-Helchteren en het Königliches Athenäum in Eupen. Die ontvingen alle een vijftien centimeter groot bergkristal en een aankoopbon geschonken door Acros Organics.

Begin augustus kunnen deelnemers van het negentiende Internationale Congres voor Kristallografie in Genève de bekroonde kristallen bewonderen. Rond kerstmis zal bekend worden welke verbinding deelnemers in het jaar 2003 moeten laten groeien.

Erick Vermeulen