Delft (NL) – Het dak van het Steenwijkse zwembad bleek niet bestand tegen het zwembadklimaat.


Een groot deel van het plafond van het zwembad De Waterwijck in Steenwijk stortte in op de nacht van 10 en 11 juni. Niemand raakte hierbij gewond. In het buitenland vielen bij soortgelijke ongevallen wel slachtoffers.
TNO Delft onderzocht hoe enkele weken geleden dit ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het bleek dat roestvast stalen (RVS) ophangstangen door corrosie waren bezweken, waardoor een kettingreactie ontstond en het hele plafond naar beneden kwam.
Ontwerpers, bouwers en beheerders van zwembaden en toezichthoudende instanties weten niet altijd dat sommige soorten RVS bovenin zwembaden plotseling kunnen breken. De oorzaak is chloride-spanningscorrosie. Deze vorm van corrosie kan ontstaan door chloordampen in vochtige lucht, trekkracht in de constructie en een tropische temperatuur vanaf 30 graden Celsius. De aantasting van het RVS uit zich door roestvorming.
Roestvrij staal is een legering van ijzer, chroom en nikkel. Daarop ligt een dun chroomoxidelaagje van enkele tienden nanometer, dat bescherming biedt tegen roest. Alleen legeringen met 18% chroom en 8% nikkel (RVS 304 en 316) kunnen niet tegen de combinatie van boosdoeners. Bij het plafond van een zwembad kan chloride, een vrij agressief ion, onder de juiste omstandigheden gaten maken in het beschermlaagje, waardoor het materiaal gaat oplossen. RVS 304 en 316 zijn meer geschikt voor bijvoorbeeld zwembadtrappetjes. Voor plafondconstructies lijkt het verstandiger betere, en dus duurdere soorten RVS te gebruiken. Die hebben hogere percentages chroom en nikkel, en een dikker oxidelaagje.
Deze vondst is niet nieuw. In het vaktijdschrift Roestvast staal hebben al maanden geleden artikelen gestaan over de corrosie-eigenschappen van RVS. Ook staalleveranciers weten al lang welke soorten roestvrij staal daadwerkelijk roestvrij blijven onder barre zwembadomstandigheden.
De kans is groot dat meerdere zwembaden deze slechte soorten RVS in hun plafond hebben zitten. Het is afhankelijk van de plafondconstructie (de trekkracht op het metaal) of het gevaarlijk is. TNO adviseert beheerders van zwembaden in Nederland op korte termijn de dragende roestvast stalen constructies te controleren.

Jocelyn Berdowski