Isoleren, minder voedsel weggooien of kleiner wonen. We laten twee experts aan het woord over welke duurzaamheidsmaatregelen we als consumenten het beste kunnen nemen, en over waarom het soms zo lastig is om veranderingen door te voeren.

De thermostaat een graadje lager, de fiets pakken naar het werk of geen dierlijke eiwitten eten; welk consumentengedrag is het best voor het klimaat? Linda Steg, hoogleraar omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, houdt zich al jaren bezig met dit soort vraagstukken. '[Een nieuw] rapport onderscheidt vier typen gedrag die het meeste impact hebben. Dat zijn duurzame energie gebruiken of zelf opwekken, het verminderen van energieverbruik in woningen door bijvoorbeeld te isoleren, het beperken van het gebruik van auto's op fossiele brandstof en minder vliegen, en minder dierlijke eiwitten gebruiken en minder voedsel weggooien.'

Dit is een premium-artikel

Lees direct verder, al vanaf €1,99 per maand. Al abonnee? Log in om direct verder te kunnen lezen.

InloggenBekijk aanbod