Langzaam maar zeker beginnen wetenschappers beter te begrijpen hoe het coronavirus geur en smaak aantast. Maar er zijn ook nog een hoop vragen. Zegt reukverlies iets over hoe ernstig de ziekte zal verlopen? In welke mate keert de reukzin uiteindelijk weer terug? En kunnen we dit symptoom gebruiken om betere diagnoses te stellen?


Een week of wat nadat Jackie Dishner zowel haar reukzin als haar smaak verloor, werd de diagnose bevestigd: ze had covid-19. Dishner, een ­kunstenaar uit de Amerikaanse stad Phoenix, wist dat gebrek aan reukzin, ­oftewel anosmie, een mogelijk symptoom was van de ziekte. Ze had alleen nooit ­verwacht dat de meeste geuren haar na zes maanden nog steeds zouden ontgaan – met uitzondering van de lucht van een ­bijzonder sterke kop koffie. Ook meende ze af en toe ‘fantoomgeuren’ op te pikken.

Dit is een premium-artikel

Lees direct verder, al vanaf €1,99 per maand. Al abonnee? Log in om direct verder te kunnen lezen.

InloggenBekijk aanbod