Als je wilt afvallen, lijkt het logisch om te kiezen voor voedingsmiddelen waarop staat dat ze gezond zijn en weinig calorieën, koolhydraten en vet bevatten. Maar dat soort omschrijvingen ­kunnen je gevoel van verzadiging beïnvloeden en er zo voor zorgen dat je juist aankomt.

Wanneer je snakt naar een bevredigend gerecht, maar voorzichtig probeert te zijn met je gewicht, maken weinig dingen zo mismoedig als de ‘gezonde’ opties op de menukaart. Termen als ‘light’, ‘gezond’, ‘mager’, ‘verstandig’, ‘mild’ – bijvoeglijke naamwoorden die vaak gepaard gaan met vet- en koolhydraatarme opties – bereiden je niet bepaald voor op een gezellige maaltijd. Dat komt doordat het eten zo minder aantrekkelijk lijkt. Maar de invloed van dit soort termen reikt veel ­verder dan onze besluitvorming.

Dit is een premium-artikel

Lees direct verder, al vanaf €1,99 per maand. Al abonnee? Log in om direct verder te kunnen lezen.

InloggenBekijk aanbod