In het boek De dikke alg worden twee dromen één werkelijkheid: een motor van hout die ook nog eens op algenolie rijdt.

Peter Mooij beschrijft de zoektocht naar algenolie en het ontstaan van de houten motorfiets, van concept tot werkend voertuig. De motor werd gebouwd door Ritsert Mans, een avonturier die zijn dromen doorgaans in vervulling brengt. Zonder schroeven of verstevigende lijm weet hij een motor te bouwen. Mans deed dat overigens zonder een computer, want een computer heeft geen timmermansoog en beperkt de mogelijkheid af te wijken van een vooringenomen plan.

Mooij trekt de ontwikkeling van de motor parallel met de ontwikkeling van de aarde. Hij wisselt de hoofdstukken over de verbazingwekkende avonturen van Mans af met informatieve hoofdstukken over ontwikkelingen van de aarde. Bij die hoofdstukken plaatst hij de alg op een voetstuk en legt haarfijn uit waarom.

Overigens loopt door het hele boek een tijdlijn onder aan de pagina’s. Met schetsen langs die lijn geeft Mooij belangrijke gebeurtenissen aan. Zo ook het ontstaan van de eerste alg. De dikke alg is van begin tot eind stof tot nadenken en nog vermakelijk ook.

Lees verder: