Alle getallen tellen bevat praktische tips om ingewikkelde aantallen helder over te brengen.

De vulkaan Olympus Mons op Mars beslaat 300.000 vierkante kilometer en is 22 kilometer hoog. Daar is geen getal aan gelogen. Maar je kunt ook zeggen dat de vulkaan dezelfde oppervlakte beslaat als Italië en dat een lijnvliegtuig de helling halverwege zou raken. Dan komt de enorme omvang beter over.

Wij mensen kunnen grote, ingewikkelde getallen niet bevatten. We moeten ze daarom vertalen naar iets begrijpelijks. Dat betogen bedrijfswetenschapper Chip Heath en journalist Karla Starr in Alle getallen tellen.

Het boek is een soort handboek getalscommunicatie. Het bevat kaders met een te cijfermatige tekst en een helder alternatief. In typisch Amerikaanse stijl brengen de auteurs tips zoals ‘afronden’ en ‘analogieën gebruiken’ als de sleutel tot groot succes. Deze ‘vertaaltechnieken’ zijn niet zo innovatief als wordt beweerd, maar kunnen wel van pas komen als je weleens over getallen communiceert.

Het boek is laagdrempelig en helder. Een minpunt is dat veel voorbeelden op de VS zijn gericht. Daarnaast is het voor taalpuristen storend dat er telkens wordt gesproken over cijfers in plaats van getallen.

Zoek je meer diepgang, dan ben je aangewezen op de 117 eindnoten. Is dat veel? Bekijk het zo: als je elke dag één eindnoot leest, dan ben je daar bijna vier maanden zoet mee.