Een hersenaandoening leidt tot ingrijpende veranderingen in het leven van zowel patiënt als omgeving. Iris Sommer brengt oorzaak en gevolg in kaart.

Marc was partner bij Advocatenkantoor Nauta Van Haersolte tot multiple sclerose roet in het eten gooide. Connie was directiesecretaresse bij een bank totdat ze chronische vermoeidheid en een raar loopje ontwikkelde dankzij de ziekte van Parkinson. De boodschap die spreekt uit deze gevallen die Iris Sommer in Haperende hersenen beschrijft, is helder: vrijwel iedereen kan in zijn leven te maken krijgen met een hersenaandoening: zelf of in de naaste omgeving.

sommer
Haperende hersenen
Iris Sommer
€ 18,95
Bestel in onze webshop

Sommer, die hoogleraar psychiatrie is aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, brengt van tien hersenaandoeningen in kaart hoe ze ontstaan, hoe ze zich uiten en wat de mogelijkheden van behandeling zijn. Ze wil daarin alle informatie bieden die artsen een patiënt en zijn familie zouden willen geven als een consult de hele middag kon duren – impliciet misschien een protest tegen de roep om ‘efficiëntie’ in de zorg.

Om uit te leggen wat er precies misgaat in de hersenen waardoor de klachten ontstaan, ontkomt Sommer niet aan beschrijvingen van ingewikkelde neurologische processen en bijbehorend jargon. Het is daardoor soms wat taaie kost, maar dat is wellicht onontkoombaar voor wie de complexe aandoeningen wil begrijpen.

Haperende hersenen is geen lekker leesboek over curieuze afwijkingen zoals we dat kennen van Oliver Sacks, eerder een naslagwerk waar patiënten en hun familie op kunnen teruggrijpen als ze meer willen begrijpen over de situatie waarin ze terechtgekomen zijn.

Lees ook: