Wie is onze digitale zelf, en wat doen die data met ons? De tentoonstelling Bits of You laat het je ­ervaren.

Kleine beetjes van ons vormen een versie die rondzwerft op het ­internet. Maar klopt die informatie wel? Wat als die een eigen leven gaat leiden en je onbewust beïnvloedt? Dit is de leidraad van Bits of You, een nieuwe NEMO-tentoonstelling voor volwassenen op het Marineterrein in Amsterdam.

Reis door de tijd

Het verzamelen van gegevens begon al lang voordat nulletjes en eentjes het merendeel van onze tijd in ­beslag gingen nemen. In de tentoonstelling reis je door de tijd aan de hand van voorwerpen zoals een kleitablet, een Joods persoons­bewijs en een iPhone.

Die reis maakt je pijnlijk bewust van de ontwikkeling die het verzamelen van gegevens heeft doorgemaakt. Niet alleen de hoeveelheid data is enorm veranderd, ook hoe persoonlijk die gegevens zijn.

Positieve en negatieve invloed

Vier personages leiden je verder door de tentoonstelling. Bij de één spoort een slim horloge mogelijk een hartritmestoornis op, de ander verzuipt in een digitale bubbel.

De tentoonstelling probeert je niet bang te maken of ervoor te zorgen dat je je privacy-instellingen in orde maakt. Wel probeert ze je bewust te maken van de positieve en negatieve invloed die opgeslagen data van jou heeft.

Al met al zul je een halfuur tot drie kwartier in je digitale agenda moeten vrijmaken voor Bits of You. Op de vraag wie je voor dit agenda-item wilt uitnodigen, kun je alleen beter niet antwoorden met die ene kennis die een echte privacy-expert is; die zal waarschijnlijk weinig nieuws ­leren.

Tickets voor Bits of You zijn hier te reserveren. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 9 januari 2022.

De tentoonstelling vindt plaats in de Studio van NEMO Science op het Marineterrein van Amsterdam. Beeld: DigiDaan