In Chemie brengt wetenschapsschrijver Hetty Helsmoortel haar liefde voor scheikunde over op de lezer.

Alles is scheikunde, zo ook de inhoud van Chemie. Maar in tegenstelling tot de scheikundeles, kun je voor dit boek geen onvoldoende halen. Het brengt moleculen, mollen en maillardreacties begrijpelijk in beeld, ook voor wie het vak al jaren geleden heeft opgegeven.

Wat is de oorsprong van chemotherapie? Wie heeft de meeste schade aan het milieu aangebracht? Waarom staat schrijver Hetty Helsmoortel mogelijk op een zwarte lijst van de overheid na een scheikundig experiment? In Chemie vind je het antwoord op deze en vele andere vragen. In hoofdstukjes van enkele pagina’s legt Helsmoortel de grote en kleine ontwikkelingen in de scheikunde vakkundig uit.

De onderwerpen wisselen elkaar razendsnel af. De usual suspects komen langs, zoals het periodiek systeem en covalente bindingen. Maar het boek verrast ook, met anekdotes over bekende scheikundigen en heldere uitleg over maatschappelijke problemen.

Helsmoortels liefde voor het vakgebied spat van de tekst af, zodat zelfs lastige onderwerpen zoals dipoolmomenten en elektronegativiteit goed te begrijpen zijn. En mocht je er echt niet doorheen komen, dan is er altijd het volgende hoofdstuk nog. Een heerlijk leesbaar boek om elke dag eens door te bladeren, of in één ruk uit te lezen!