Met Dader onbekend bewijst Sofie Claerhout dat forensisch onderzoek naar het Y-chromosoom moordenaars kan ontmaskeren. Als die techniek tenminste wordt toegestaan.

Op de plaats delict ligt bloed van de dader, dus de politie heeft zijn DNA in handen. Case closed? Nou, nee. Behalve als de databank van justitie een 100 procent-match bevat (oftewel: als de dader al een bekende is van de politie), zal deze zaak doodbloeden. De lettertjescode wijst naar een individu, maar wie dat is? Joost mag het weten.

Of Sofie, eigenlijk. De Vlaamse geneticus Sofie Claerhout onderzoekt het Y-chromosoom: ze pluist uit wat deze DNA-drager ons kan vertellen over ongeïdentificeerde misdadigers. Zo kun je aan de hand van verwantenonderzoek stambomen vaststellen en een dader op het spoor komen. Dat kan een cold case veranderen in een solved case.

Door de vingers

In Dader onbekend legt Claerhout uit hoe dat Y-onderzoek werkt. Ze neemt je mee van de fundamenten van de biologie, zoals de structuur van DNA, tot aan waargebeurde misdaden die met genetisch onderzoek zijn opgelost. Of soms: zouden kúnnen worden opgelost, want er kán momenteel meer dan dat er mág. Claerhout pleit daarom voor soepelere regels.

Het boek is niet geschreven door een doorgewinterd auteur. Dat is hier en daar te merken. Er zit herhaling in de hoofdstukken, wat een goede beroepsschrijver had vermeden. Maar het loont om dat soort schoonheidsfoutjes door de vingers te zien.

Claerhout is misschien geen geoefend boekenschrijver, ze is wel een auteur met een aanstekelijke passie voor haar vak, die haar eigen stem laat doorklinken in haar schrijfstijl en die bovendien moeilijke onderwerpen licht maar respectvol weet te brengen. Combineer dat met het bloedstollend spannende thema en het resultaat is een pageturner die niemand anders in de Lage Landen had kunnen schrijven.