Geoloog en schrijver Salomon Kroonenberg schreef een boek over de geologische achtergrond van de illustere schrijver W. F. Hermans.

Bijna iedereen kent wel de schrijver Willem Frederik Hermans. Velen weten ook dat hij een achtergrond had in de geologie. Maar wat lang niet iedereen weet, is dat Hermans jarenlang als wetenschapper actief was.

In De aarde volgens W.F. Hermans belicht Salomon Kroonenberg – ook geoloog en schrijver – die kant van de Amsterdammer. Door te graven naar de geologische lagen in zijn literaire werk laat Kroonenberg zien welke plekken en verschijnselen Hermans inspireerden.

Geologische elementen

Het blijkt dat Hermans bijzonder goed op de hoogte was van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Hij voegde zelfs geologische elementen toe aan zijn verhalen die later pas bewezen zouden worden, zoals het bestaan van ijstijden.

Kroonenberg haalt veel fragmenten aan van Hermans, om die vervolgens als een factchecker te ontleden. Daardoor voelt het boek soms wat aan als een wetenschappelijke verhandeling voor letterkundigen. Wel is het prettig en toegankelijk geschreven, en verrijkt met bijzondere foto’s, deels gemaakt door Hermans zelf.

Frictie

Kroonenberg behandelt niet alleen de geologie in Hermans’ werk, maar ook hoe Hermans was als geoloog. Zo vertelt hij op wie en wat het meesterwerk Nooit meer slapen is gebaseerd. Daaruit blijkt dat er heel wat frictie was tussen Hermans en andere wetenschappers.

Het boek biedt een interessant inkijkje in een onderbelichte levensfase van Hermans. Als je alleen geïnteresseerd bent in de schrijver Hermans, kun je beter een van zijn 723 boeken of een biografie over hem lezen. En als je alleen geïnteresseerd bent in geologie, kun je je beter wenden tot een ander boek over de aarde. Maar voor de fans van Hermans én geologie is dit zeker een aanrader.