Elke maand vraagt New Scientist een prominente wetenschapper om een boekentip op non-fictiegebied. Deze keer: media- en cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest.

‘2020 was niet alleen het jaar van de coronacrisis, maar ook het jaar waarin Black Lives Matter, na de dood van George Floyd, uitgroeide tot een wereldwijde beweging. Sister Outsider van Audre Lorde sluit daar goed bij aan. Deze bundeling van beschouwingen, interviews en lezingen maakt op een heel heldere, invoelbare en krachtige manier duidelijk hoe het is om niet wit, niet man en niet hetero te zijn in een wereld waar dat toch de norm is.

Dan Hassler-Forest is media- en cultuurwetenschapper aan de Universiteit Utrecht

Als zwarte, lesbische vrouw legt Lorde uit dat je seksisme, homofobie en racisme niet los van elkaar kunt zien; dat ze deel uitmaken van één systeem van macht, waarin witte heteromannen de dominante identiteit vormen.

Het boek is onlangs pas vertaald, maar de ­Engels versie verscheen al in 1984. Toch voelen de teksten aan alsof ze net geschreven zijn. De spanningen waar Lorde het over heeft, zijn sinds de jaren tachtig blijven sluimeren doordat we er nooit echt bij stil hebben willen staan. Dat maakt Sister Outsider nu net zo relevant als toen.’