Elke maand vraagt New Scientist een wetenschapper om een boekentip op non-fictiegebied. Deze keer: hoogleraar wijsbegeerte Johan Braeckman raadt De geschiedenis van de slavernij aan.

Het lijdt geen twijfel dat de slavernij tot de donkerste pagina’s van de menselijke geschiedenis behoort. Vrijwel iedereen is vertrouwd met de slavernij in de Verenigde Staten en de rol van de burgeroorlog. Velen weten ook dat zowel de oude Grieken als Romeinen slaven hadden. Maar wat was de situatie vóór die tijd?

Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit van Gent.
Beeld: Gwenny Cooman.

Steunden ook de Babylonische, Perzische en Egyptische beschavingen op de slavernij? Hadden Afrikaanse culturen Afrikaanse slaven, vóór Europese handelaars ze opkochten en verhandelden? En hoe zat het in de Arabische wereld, en in Latijns-Amerika?

Dick Harrison legt het allemaal helder en genuanceerd uit. Hij gaat geen heilige huisjes uit de weg, zoals bijvoorbeeld de dubieuze rol van zowel het christendom als de islam. Tot slot bespreekt hij ook voorbeelden van slavernij in onze tijd, van gedwongen prostitutie tot schuldslavernij. Even belangrijk als het overzicht dat Harrison geeft van de slavernij, is zijn bespreking van de argumenten die men ertegen inbracht. Het abolitionisme blijkt nog altijd bijzonder relevant.

Nieuwsgierig geworden? De geschiedenis van de slavernij is als e-book te bestellen in onze webshop!