Elke maand vraagt New Scientist een prominent wetenschapper om een boekentip op non-fictiegebied. Deze keer: natuurkundige en filosoof Jaco de Swart raadt Schemervluchten aan.

‘In deze roerige tijden is het fijn om je in een andere wereld te wanen. Dat kan bijvoorbeeld door te duiken in het universum: door je af te ­vragen waarom dingen zijn zoals ze zijn, kun je je eigen positie en alles wat er gebeurt even relativeren. Maar zo ver hoef je niet eens te kijken.

Helen Macdonald is wetenschapshistoricus, maar ook een groot natuurliefhebber. Met het boek Schemervluchten zegt ze: ‘Kijk eens om je heen, wat gebeurt er nou eigenlijk met die beestjes in jouw omgeving?’ Ze laat zien dat er een scala aan gekke dingen gebeurt die je zelf niet ­doorhebt, net als in de kosmologie. Ze maakt het onzichtbare, dat zich recht onder je neus afspeelt, zichtbaar.

Jaco de Swart is natuurkundige en filosoof aan de Universiteit van Amsterdam. Foto: Bob Bronshoff

Schemervluchten is een verzameling essays over de natuur en wat deze in ons los kan maken – van astrobiologie tot zwermen vogels. Het is niet één verhaal, wel één boodschap.

Dit boek is een mooie combinatie van natuur- en geesteswetenschappen. Al die feiten die we verkrijgen over het klimaat zijn belangrijk om te ­weten hoe erg de natuur naar de knoppen gaat. Maar daarna heb je ­iemand nodig om te laten zien wat dat betekent voor ons. Hoe kunnen we die enorme verandering plaatsen in ons mens-zijn? Cijfers alleen kunnen dat niet.’

no-image
Schemervluchten is te bestellen in onze webshop. Ook verkrijgbaar als e-book.