Elke maand vraagt New Scientist een prominent iemand uit de wetenschappelijke hoek om een boekentip op non-fictiegebied. Deze keer: Wieger Wamelink, ecoloog en ‘ruimtelandbouwer’ aan Wageningen University & Research tipt De antwoorden op de grote vragen van Stephen Hawking.

‘Wat ik belangrijk vind is dat je bij een boek kunt wegdromen. En dat gaat uitstekend bij Stephen Hawkings laatste boek, De antwoorden op de grote vragen. Hawking prikkelt de verbeelding en zorgt er met zijn grappige anekdotes en toegankelijke schrijfstijl voor dat zijn boek geschikt is voor iedereen.

Dat mag ook wel, want de grote vragen die Hawking behandelt, gaan ons allemaal aan. Is er bijvoorbeeld ander intelligent leven ergens in het universum? En hoe beïnvloedt dat de manier waarop we naar onszelf kijken? Hoewel sommige vragen onbeantwoord blijven, wordt de lezer aangespoord zijn eigen ideeën aan te scherpen.

‘Ruimtelandbouwer’ Wieger Wamelink.

Zelf ben ik door dit boek ook op een andere manier gaan kijken naar aspecten van mijn vakgebied. Als ruimtelandbouwer ben ik het met Hawking eens dat we andere planeten moeten koloniseren. Maar blijft ons voortbestaan eigenlijk wel gewaarborgd wanneer wij door ons gemaakte kunstmatige intelligentie over de ruimte verspreiden? Kortom, iedereen, met of zonder wetenschappelijke achtergrond, wordt door Hawking aan het denken gezet.’

De antwoorden op de grote vragen is te bestellen via onze webshop.