Wil je weten hoe een mens zich gedraagt, kijk dan naar de prehistorische savanne, betoogt de Antwerpse gedragsbioloog Mark Nelissen in De club van ik. Sociaal of juist egoïstisch gedrag is volgens hem volledig te verklaren vanuit evolutionaire principes die daar zijn ontstaan. Als iemand bijvoorbeeld een donornier afstaat aan een zus, doet hij dat onbewust vanuit de kille berekening dat daarmee een groot deel van zijn genetisch materiaal in leven blijft.

De club van ik

Natuurlijk heeft cultuur en opvoeding invloed op ons gedrag, schrijft Nelissen. Maar in zijn boek is alleen plek voor de harde evolutionaire verklaring voor gedrag. Dat komt er dus op neer dat alles, ook ons sociale gedrag, erop gericht is op overleven en voortplanting.

De auteur heeft merkbaar werk gestopt in het verzinnen van verrassende manieren om ingewikkelde concepten uit te leggen. Neem bijvoorbeeld het zogeheten prisoner’s dilemma, een begrip uit de speltheorie over de relatieve voordelen van samenwerken. Nelissen vormt het begrip om tot twee winkelbediendes die een fles whisky hebben gejat en moeten kiezen of ze de schuld op zich nemen.

Hoewel De club van ik weinig vernieuwende ideeën bevat, heeft het boek als groot pluspunt dat het voor iedereen te begrijpen is. De auteur neemt de lezer van A tot Z mee door de principes van de gedragsbiologie, en slaat daarbij geen stap over.

  • De club van ik
  • Mark Nelissen
  • Lannoo
  • €22,50