Hoe beïnvloedt je onderbuik je denken? In De darm-breinconnectie legt psychiater Gregor Hasler het gemakkelijk verteerbaar uit.

Het gevoel van ‘vlinders in je buik hebben’ is waarschijnlijk het bekendste verband tussen je brein en je darmen – en ook het enige dat het tot gezegde geschopt heeft. De Zwitserse psychiater Gregor Hasler laat in De darm-breinconnectie zien dat de verwevenheid tussen onze spijsvertering en onze hersenen nog veel verder gaat dan dat.

Iedereen zal herkennen hoe honger tot chagrijnigheid en concentratieverlies kan leiden, en stress en spanning je eetlust abrupt weg kunnen nemen. Veel verbanden tussen darmen en geest zijn echter minder triviaal. Zo maken mensen daadwerkelijk keuzes op basis van hun onderbuikgevoel, in die zin dat het darmstelsel invloed heeft bij het maken van snelle, intuïtieve beslissingen. Ook zware psychiatrische stoornissen als schizofrenie kunnen verband houden met wat er gaande is in het darmstelsel.

Patiënten

In De darm-breinconnectie onderbouwt Hasler zijn verhaal met talloze wetenschappelijke onderzoeken en een gedetailleerde uitleg over de biologische werking en anatomie van zowel de darmen als de hersenen. Om het geheel wat gemakkelijker verteerbaar te maken, illustreert hij de wisselwerkingen tussen de twee regelmatig met persoonlijke ervaringen en voorbeelden van patiënten die bij hem in behandeling zijn geweest.

Al deze voorbeelden zijn prikkelend, maar soms neigt het iets te zeer naar anekdotische bewijsvoering. Hier en daar geeft Hasler extreme voorbeelden van een verband dat hij beschrijft, maar twijfel je als lezer wel wat de algemene waarde van dat specifieke geval is.

Los daarvan is het indrukwekkend hoe Hasler de technische details van de (micro)biologie nog zo lekker leesbaar weet te houden. Hier en daar ruimt hij een pagina in voor een schematische weergave of een behulpzame tabel, wat het overzicht ten goede komt. De darm-breinconnectie biedt een interessante inkijk in de psychiatrie, en geeft je en passant nog een mooi lesje biologie mee.