Wie meer wil weten over evolutie, kán natuurlijk The Origin of Species van Darwin zelf ter hand nemen. Gelukkig zijn er ook wat modernere en vlottere boeken die verschillende aspecten van het onderwerp uitdiepen.

Darwin in de stad

De stedelijke omgeving kan veel invloed hebben op soorten. Wie daar meer van wil weten, kan terecht bij dit boek van de Nederlandse evolutiebioloog Menno Schilthuizen. ‘Darwin in de stad leert je aan de hand van talloze voorbeelden de stad op een compleet andere en onverwachte manier te waarderen’, schreven we er in New Scientist juli/augustus 2018 over.

Bestel Darwin in de stad in onze webshop als paperback of e-book

Evolutie van de mens

Waar Evolutie van de mens over gaat, hoeven we u met zo’n titel niet te vertellen. Wel goed om te weten is dat dit luxe uitgevoerde boek van wetenschapsjournalist Dierk Suhr helemaal terug­gaat tot het begin: naar de allereerste levende cel die miljarden jaren geleden ontstond, en die uiteindelijk, na de nodige uitstervings­golven en explosies van leven, onder meer onze soort opleverde.

Bestel Evolutie van de mens in onze webshop

Buitengewoon ­bewustzijn

Hoe is in de evolutie van het aardse leven het gevoel van een ‘zelf’, van een ‘ik’ ontstaan? Om die vraag draait het in Buitengewoon bewustzijn van Peter Godfrey-Smith. Die is niet alleen wetenschapsfilosoof, maar ook duiker. Dat verklaart waarom het brein van de octopus de rode draad vormt in zijn verhaal, dat we in New Scientist oktober 2020 nog uitriepen tot boek van de maand.

Bestel Buitengewoon bewustzijn in onze webshop als paperback of e-book