Hoewel het periodiek systeem al ruim een eeuw vaste prik is in de scheikundige lesboeken, is lang niet iedereen bekend met alle chemische elementen. Bij zuurstof, koolstof en waterstof kunnen we ons nog wel wat voorstellen. Maar hoe zien de meer obscure elementen met exotische namen als cesium, holmium en promethium eruit? De app De Elementen in Actie laat deze en vele andere elementen tot de verbeelding spreken.

Elementen screenshot 3
Het brein achter de app, chemicus en softwareontwikkelaar Theodore Gray, weet met deze app goed te visualiseren waartoe de diverse elementen zoal in staat zijn. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een kanonskogel in een bad vol kwik laat vallen? Of wanneer je het zeer reactieve rubidium in water doopt?

De app is te beschouwen als een spin-off van De Elementen, dat al enige tijd de populairste scheikundige app is. Net als zijn voorganger is De Elementen in Actie mooi vormgegeven en gebruiksvriendelijk. Een minpunt is dat slechts twee derde van de elementen is voorzien van een filmpje. En ondanks het onderhoudende ‘vuurwerk’ in de filmpjes, zijn ze lang niet allemaal even leerzaam.

Een ding is zeker: tegen zijn voorganger kan De Elementen in Actie niet op. Dat verklaart dan ook het grote prijsverschil van negen euro. De Elementen blijft onomwonden goed basismateriaal waar de nieuwe app een mooie aanvulling op is.

 

Elementen logo