Magie bestaat niet. Maar door slimme trucjes met spiegels, lichten en plaatjes kan het wel zo lijken. Dat bewijst het Teylers Museum in Haarlem met de nieuwe tentoonstelling: De Grote Illusie – 200 jaar Virtual Realities.

Bij De Grote Illusie stap je zo’n tweehonderd jaar terug in de tijd, en ervaar je de beginselen van de visuele misleiding. Historische objecten laten zien hoe 19e-eeuwse uitvinders slim gebruik maakten van perspectief, beweging, licht en nieuwe wetenschappelijke kennis om de ogen te bedriegen. Zelfs de moderne bezoeker zal perplex staan door deze antieke trucjes. Zo kun je bij De Grote Illusie een hoofd zien zweven en geesten zien verschijnen.

Historie en wetenschap

Naast zulke wonderlijke demonstraties geeft de tentoonstelling ook veel inzicht in de historie en wetenschap achter visuele illusies.  Zo leer je dat de kijkdoos, die kinderen nu nog uit schoenendozen maken, ooit een populaire kermisattractie was. En dat wetenschappelijke kennis over het oog bijdroeg aan de ontdekking van film.

De mix van verbluffende illusies en leerzame informatie maakt de tentoonstelling geschikt voor jong en oud. Het is een absolute aanrader. Maar wees gewaarschuwd: na een bezoek aan De Grote Illusie zul je je ogen misschien niet meer geloven!

De Grote Illusie – 200 jaar Virtual Realities
Teylers Museum
Bezoek de website voor meer informatie.