Een poepende roboteend, het bezwangeren van een aap met mensensperma en een onmogelijke Chinese typemachine met meer dan 2500 karakters. Zomaar drie onderwerpen die voorbij komen in het tweede seizoen van Tijdgeest, een podcastserie van de VPRO.

Liefhebbers van obscure onderwerpen kunnen hun lol op. Elke aflevering draait om een vreemd verhaal uit het verleden. Twee wetenschappers geven tekst en uitleg. Ze laten zien dat de verhalen bij nadere beschouwing niet alleen bijzonder eigenaardig zijn, maar ook iets zeggen over de stand van de wetenschap op dat moment in de geschiedenis.

Tekening van een Amerikaanse artiest, die dacht het mechanisme achter de ‘Canard Digérateur’ te kennen. In werkelijkheid zat de eend een stuk simpeler in elkaar.

Zo blijkt de poepende roboteend volgens verlichtingsdenker Voltaire de kers op de taart van de ontwikkeling van achttiende-eeuws Frankrijk en is de eend misschien wel de oorsprong van huidige debatten over kunstmatige intelligentie en de grens tussen levende wezens en machines.

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via VPRO.nliTunes, RSS-feed of Stitcher.