De race om het corona­vaccin geeft meer inzicht in de mensen, bedrijven en landen die de massale inenting tegen covid mogelijk maakten.

Wanneer u dit leest, hebt u misschien één, mogelijk zelfs al twee coronaprikken in uw arm gehad. Hoe is het gelukt om in zo’n korte tijd meerdere goed werkende vaccins te ontwikkelen? Daarover vertelt Hans van der Loo in zijn boek De race om het corona­vaccin – waarmee hij zelf de race om het eerste boek óver de coronavaccins lijkt te ­hebben gewonnen.

Dit heel leesbare boek richt zich wel wat minder op de werking van de vaccins dan de gemiddelde New Scientist-lezer zou willen. Van der Loo is dan ook geen wetenschapper of wetenschapsjournalist, maar een adviseur uit het bedrijfsleven die eerder enkele managementboeken schreef. Dat vertaalt zich hier in wat meer aandacht voor de vraag wat de mensen typeert die de coronavaccins ontwikkelden en de heersende cultuur bij bedrijven als Moderna en Pfizer.

Operatie Warp Speed

Daarnaast bespreekt Van der Loo de gang van ­zaken rond de Chinese en Russische vaccins, en de Amerikaanse operatie Warp Speed onder president Trump, die weigerde het ­virus serieus te nemen, maar wel nog vóór de verkiezingen wilde pochen met een vaccin ertegen. Als toetje wordt de Nederlandse corona-aanpak gefileerd.

Een hoop informatie dus – en wie de biomedische kant wat meer uitgelicht wil zien, kan straks vast terecht bij een van de nog te verschijnen boeken over de vaccins die het hebben moeten afleggen tegen Van der Loos razendsnelle pen.

no-image
Nieuwsgierig geworden? Bestel De race om het coronavaccin in onze webshop!