Theorie WIKI Einstein_1921_by_F_Schmutzer
Einsteins algemene relativiteitstheorie heeft heel wat meer meegemaakt dan de meeste ‘echte’ mensen.
Bron: Wikimedia Commons

Het ‘leven’ van Einsteins algemene relativiteitstheorie is net zo boeiend als dat van echte historische figuren. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de toonaangevende theorie nu ook zijn eigen biografie heeft gekregen. Met De volmaakte theorie vormt sterrenkundige Pedro Ferreira het voorlopige levensverhaal van de theorie om tot een spannend boek, vol boeiende geschiedenis en prikkelende wetenschap.

Vanaf het moment dat de algemene relativiteitstheorie het licht zag, houdt die de gemoederen bezig. De bedenkers werden vervolgd in nazi- Duitsland, opgejaagd door Stalin en geminacht in het Amerika van de jaren vijftig. Later werkte de theorie verbroederend: tijdens de Koude Oorlog sloegen Russische, Engelse en Amerikaanse fysici de handen ineen om haar geheimen te ontsluieren.

Op dit moment speelt de algemene relativiteitstheorie nog altijd een grote rol van betekenis. Samen met die andere zeer belangrijke natuurkundetheorie, de quantummechanica, beschrijft zij alles wat wij weten over de meest fundamentele aspecten van het universum. De pogingen om beide theorieën te laten samensmelten zijn bovendien al jaren het belangrijkste onderwerp binnen de huidige theoretische fysica.

De algemene relativiteitstheorie heeft ons enorm veel over het universum geleerd. Het boek leidt ons langs die opgedane kennis: van de oorsprong van alles om ons heen (de oerknal), via tot de verbeelding sprekende concepten als zwarte gaten en wormgaten, naar het duistere lot dat ons universum uiteindelijk zal treffen.