In De waarheid over seks zetten seksuologen Rik van Lunsen en wijlen Ellen Laan onwaarheden over seks recht en strijden ze voor seksueel plezier voor iedereen.

Libido bestaat niet, spruitjes zijn net als seks (alleen lekker als je er werk van maakt) en bijna de helft van de jonge vrouwen ervaart geregeld pijn tijdens penetratie. Dat is zomaar een greep uit alle onderwerpen die de revue passeren.

Op een toegankelijke manier beschrijven Van Lunsen en Laan in tien diverse hoofdstukken de wetenschap achter seks, om veelgehoorde mythes over seks te ontkrachten. Dit doen ze vanuit verschillende invalshoeken. Zo waan je je als lezer in de spreekkamer van de seksuoloog bij het bespreken van casussen uit de praktijk, duik je het verleden in om hedendaagse opvattingen te begrijpen en krijg je feitjes over het menselijk lichaam voorgeschoteld.

Een terugkerend thema in het boek: mannen en vrouwen, en andere genders, zijn helemaal niet zo verschillend. Oók niet op het gebied van seks. Desondanks maakt het boek pijnlijk duidelijk dat genderongelijkheid bij seks nog een grote rol speelt.

Hoewel ze vooral heteroseks bespreken, breken de auteurs ook een lans voor (het seksuele plezier van) mensen met andere seksuele voorkeuren en genderidentiteiten. Daarom is het boek geschikt voor iedereen die eens wat dieper in dit onderwerp wil duiken.

Van Lunsen en Laan werpen een verfrissende blik op seks. Daarin zijn ze soms een tikje repetitief, maar daardoor komt de boodschap wel over. Myths: busted.