Honden begrijpen al snel wat we bedoelen als we ergens naar wijzen. Zo slim zijn zelfs chimpansees niet. Alleen al daarom zijn honden uitzonderlijk intelligente dieren, blijkt in De wijsheid van honden.

Genie honden 9789026323980
Meer info in onze webshop

Kan jouw hond blaffen op commando of de krant halen zonder deze kapot te bijten? Dat lijkt knap, totdat je beseft dat hij ook graag sokken opeet en minutenlang naar zijn eigen spiegelbeeld blijft blaffen. Toch claimen de antropologen Brian Hare en Vanessa Woods in De wijsheid van honden dat ons geliefde huisdier geniaal is. Geen enkel dier begrijpt het gedrag van de mens namelijk zo goed als de hond.

Hare onderzocht tijdens zijn studie antropologie welke eigenschap de mens onderscheidt van de rest van de dierenwereld. Spontaan snappen dat een ander je iets duidelijk wil maken, lijkt voor ons uniek. Jonge kinderen begrijpen al dat wanneer een volwassene ergens naar wijst, ze daar hun aandacht op moeten richten. Nauwe verwanten van de mens, zoals chimpansees, begrijpen daar juist niets van. Maar Hare bedacht zich dat zijn hond Oreo hem wel begreep wanneer hij voorwerpen aanwees.

Toongedrag

Jaren aan onderzoeken volgden, zowel door Hare als door vele andere wetenschappers wereldwijd. De conclusie is dat honden bijna foutloos menselijke hints volgen, zoals het aanwijzen van bakjes of het kijken naar bepaald speelgoed, ongeacht of die aanwijzingen van hun baasjes of van vreemden komen. Honden laten zelfs ‘toongedrag’ zien. Met hun neus ‘wijzen’ ze voorwerpen aan voor hun baasjes.

En dat is gewoonweg geniaal, menen de auteurs, want ‘iemand is geniaal als hij in een bepaald cognitief opzicht hoogbegaafd is, ook al scoort hij in andere opzichten gemiddeld of minder dan gemiddeld.’

De wijsheid van honden bestaat grotendeels uit persoonlijke anekdotes en mooie voorbeelden van slimme hondenprestaties. De wetenschappelijke basis van het boek blijft soms wat dun, maar is gelukkig wel degelijk. Het opgewekte enthousiasme van de auteurs houdt het boek verder prima overeind.