De titel Donkere materie en de dinosaurussen doet wellicht vermoeden dat je een sciencefictionboek in handen hebt. De schrijver Lisa Randall, hoogleraar natuurkunde en kosmologie aan de Harvard University, krijgt het echter voor elkaar om er een populairwetenschappelijk boek over te schrijven.

Donkere materie en de dinosaurussen
Heeft een schijf donkere materie de aanzet gegeven tot de komeetinslag die het uitsterven van de dinosaurussen veroorzaakte? Beeld: Thinkstock

Randall verkent het speculatieve scenario dat een schijf donkere materie aanzet gaf tot de komeetinslag die het uitsterven van de dinosaurussen veroorzaakte. In het eerste deel doet ze dit door het ontstaan van het universum en de rol van donkere materie daarin uitgebreid te beschrijven.

Vervolgens zoomt ze in en komt het zonnestelsel aan bod. Het zonnestelsel is onbekend terrein voor Randall – zelf is ze deeltjesfysicus – dus neemt ze je mee in de verwondering die zij ervoer toen ze de directe omgeving van de zon bestudeerde. Ze beschrijft de invloed die andere planeten en rondzwervende kometen hadden op de vorming van de aarde. Haar boodschap is duidelijk: om te begrijpen hoe het leven ontstond, moeten we niet buiten de atmosfeer vergeten te kijken.

donkere-materie-en-de-dinosaurussen
Donkere materie en de dinosaurussen
Lisa Randall
Nieuwezijds Uitgeverij
€ 24,95

Met evenveel enthousiasme als waarmee ze de natuurkunde bespreekt, schrijft ze over de dinosaurussen en de ontdekkingen waardoor de oorzaak van hun uitsterven aan het licht kwam. De twee werelden, die van de donkere materie en die van het leven op aarde, brengt Randall pas in het laatste hoofdstuk echt samen.

Het boek is een mooie beschrijving van de invloed van het universum op de vorming van de aarde. De theorie over donkere materie en dinosaurussen is daar slechts een speculatief voorbeeld van.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.