De Nederlandse oprichters van het Mars One-initiatief kunnen niet wachten om de mens naar Mars te sturen en willen dit al in 2027 realiseren. In Mensen op Mars vertelt Joris van Casteren het dubieuze verhaal rond deze idealistische organisatie.

Een artist impression van de kolonie op Mars. Bron: Mars One
Zo zou de kolonie op Mars eruit kunnen zien.
Bron: Mars One

De twee Nederlandse ingenieurs Bas Lansdorp en Arno Wielders willen met Mars One hun jongensdroom vervullen. De in 2011 opgerichte organisatie haalde veelvuldig het nieuws, maar vooral vanwege niet-behaalde doelstellingen en twijfelachtige omstandigheden rondom het kiezen van de eerste vier ‘Marstronauten’.

In Mensen op Mars wordt de pijnlijke realiteit achter de idealistische organisatie belicht door interviews met de potentiële kandidaten, die door Van Casterens eerlijke schrijfstijl er vaak teleurstellend vanaf komen. Ook gesprekken met de oprichters geven sterk het gevoel dat niet alles in de haak is. Als de lezer nog vertrouwen heeft in Mars One boort Van Casteren dat vakkundig de grond in.

Mensen op Mars. Relaas van een manmoedige pogingJoris van Casteren, € 19,95 Bestel in onze webshop
Mensen op Mars. Relaas van een manmoedige poging Joris van Casteren, € 19,95 Bestel in onze webshop

Humor

Tussen de interviews door vertelt Van Casteren persoonlijke en historische verhalen over de rode planeet, die weliswaar boeiend, maar niet altijd even relevant zijn. Het boek is verder vervuld van meewarigheid. Van Casteren beschrijft graag de merkwaardigheden van zijn contactpersonen, waardoor de humor die achter op de kaft staat vermeld aan leedvermaak grenst.

Lees Mensen op Mars vooral niet als je graag optimistisch wil blijven over een aanstaande kolonisatie van de rode planeet. Maar de onthutsende realiteit achter het Mars One-initiatief is niettemin op een vermakelijke manier beschreven. We zullen helaas nog even moeten wachten om onze voeten op het rode stof te zetten.