Elke maand vraagt New Scientist een wetenschapper om een boekentip. Deze keer: wetenschapsjournalist van de Volkskrant Maarten Keulemans raadt Een kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson aan.

‘Ik vind het bijzonder dat wetenschapsjournalisten zijn ingehaald door een reisjournalist – want dat is Bill Bryson van oorsprong. Hij laat in Een kleine geschiedenis van bijna alles met beeldende schrijfstijl, humor en heel wat vaart als geen ander zien hoe de wereld in elkaar zit.

De titel is natuurlijk wat pretentieus, maar ik vind dat Bryson hem helemaal waarmaakt. Ik begon het boek te lezen net nadat het uitkwam in 2003 en lovende kritieken had gekregen. Ik raakte meteen verslingerd. Het is een geweldig handboek, over alles wat ‘wij’ met elkaar hebben meegemaakt: van de Oude Grieken naar de middeleeuwen naar de moderne tijd. Hoe Bryson hierover schrijft, is echt onovertroffen.

En het is geen kritiek, want die heb ik niet, maar misschien is een aantal dingen in het boek inmiddels een beetje verouderd. Met name op het vlak van de sterrenkunde en de menselijke evolutie hebben we zo enorm veel nieuwe inzichten opgedaan, dat ik graag een hoofdstuk toegevoegd zou willen zien over hoe de reis van de mensheid de laatste paar jaren is voortgezet.’