Of het nou gaat over de boze wolf of over Martha de trekduif, alle vijftig dieren in dit boek speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van onze planeet.

De verzameling kleine geschiedenissen op de boekenplank begint groteske vormen aan te nemen. Vorig jaar lazen we onder andere over de aarde, pasta, het leven en schapen. Nu is er ook Een kleine wereldgeschiedenis in 50 dieren van de Britse historicus Jacob Field.

De dieren in kwestie zijn van allerlei orden. Soms is het een hele groep zoals de dino’s, soms een enkele soort zoals de jaguar, en soms een individu zoals Martha de trekduif.

Martha, de allerlaatste trekduif. Beeld: Wikimedia/Shufeldt, Robert W./ CC-PD-Mark.

De gemene deler is dat al deze beesten de mens danig hebben beïnvloed. Bijvoorbeeld door ons te helpen, zoals de waakganzen van het Capitool. Of omdat ze de wetenschap vooruithielpen, zoals de chimpansee David Grijsbaard. Of omdat ze vaak opduiken in verhalen, zoals de (boze) wolf. De hoofdstukken zijn kort, maar krachtig. Het boek geeft je een hoop dierenkennis die weliswaar fragmentarisch is, maar toch het niveau Waku Waku ruim overstijgt.