Als je snel een boek uit je mouw wilt schudden, is een abc’tje een handig format. Nadeel van zulke boekjes is dat ze, zowel qua dikte als qua leeservaring, de status van snackvoer vaak niet ontstijgen. Dat geldt echter veel minder voor ­Eerste hulp bij pandemie, van filosoof Maarten Boudry en journalist Joël de Ceulaer.

Hun ‘abc-tje’ over de corona-aanpak telt ruim 250 pagina’s en beperkt zich niet tot één stukje per letter. Bovendien is er wel degelijk nagedacht over welk stukje als eerste komt (‘Achterafklap’ – oftewel: achteraf is het altijd makkelijk praten) en welk als laatste (‘Zwarte zwaan’ – een uitzonderlijke ­gebeurtenis, die deze pandemie volgens de auteurs juist níét was).

Wat dit prettig geschreven en informatieve boekje ­verder boeiend maakt, is dat zowel de Nederlandse als de Belgische reactie op de pandemie in detail voorbijkomt. ­Iedereen zal vooral de situatie in eigen land op de voet hebben gevolgd, terwijl de overeenkomsten en verschillen tussen de twee in veel opzichten toch zo vergelijkbare landen juist erg interessant zijn.

Bestel Eerste hulp bij pandemie in onze webshop! Ook beschikbaar als e-boek.