Aan de hand van 99 losstaande hoofdstukken geeft journalist Samuel Graydon een fijn inkijkje in Einstein als persoon.

Vergeleken met andere wetenschappers zijn over Albert Einstein al relatief veel boeken geschreven. Neem bijvoorbeeld de vuistdikke biografie die journalist Walter Isaacson in 2007 uitbracht. Die schetst op uitstekende wijze een volledig beeld van het leven en werk van Einstein. Zo’n boek is moeilijk te overtreffen.

De Britse wetenschapsjournalist Samuel Graydon gooit het dus maar over een andere boeg. In Einstein in tijd en ruimte beschrijft hij de grootste natuurkundige aller tijden aan de hand van 99 korte, losstaande hoofdstukken. In het ene hoofdstuk lees je anekdotes over hoe Einstein als kind met zijn zus omging, in het andere een uitleg over de relativiteitstheorie. Ook kom je beschrijvingen tegen van Einsteins vriendschappen en relaties, en lees je hoe zijn ontdekkingen door andere geleerden werden ontvangen. Afwisseling volop: je krijgt zelfs een inkijkje in Einsteins FBI-dossier.

Losse fragmenten

Net als bij de meeste andere biografieën kent het boek een chronologische opbouw. Maar in Aan de hand van 99 losstaande hoofdstukken geeft journalist Samuel Graydon een fijn inkijkje in Einstein als persoon. In tegenstelling tot anderen maakt Graydon zich niet druk om de grote lijn. Hij zoomt telkens in op een specifieke periode of zelfs een specifiek moment uit Einsteins leven, om vervolgens een stukje over te slaan en zijn camera weer op een volgend moment te richten.

Dat fragmentarische is even wennen, zeker als je een traditionele biografie verwacht, maar pakt verrassend goed uit. Doordat de fragmenten zelf uitvoerig zijn uitgewerkt, krijg je een goed beeld van Einsteins persoonlijkheid en zijn overtuigingen. Je leert vooral veel over zijn omgang met anderen, waaruit blijkt dat hij niet de geniale kluizenaar was waarvoor hij soms wordt versleten. Einstein was tegenover vrijwel iedereen uiterst amicaal – alleen niet altijd tegenover zijn partners en kinderen.

Hoewel sommige delen Einsteins werk beschrijven, draait het boek niet om de natuurkundige inhoud. Wil je daar meer over opsteken, dan kun je je beter tot andere boeken wenden. En voor een volledig beeld van Einsteins levensloop is een traditionele biografie geschikter. Maar voor wie behoefte heeft aan leuke, korte verhalen over Einstein als persoon, is Einstein in tijd en ruimte een prima keus. Dankzij de prettige schrijfstijl vlieg je met de lichtsnelheid van het ene verhaal naar het andere. Zo heeft Graydon voor zichzelf toch een prominent plekje gecreëerd in de uitpuilende Einsteinboekenkast.