Wie zich in korte tijd wil laten bijspijkeren over epidemieën en pandemieën uit heden en ­verleden, kan ­terecht bij dit boekje van microbioloog Roel Coutinho.

Waar het in veel bordspellen draait om ruimteschepen of fantasiewezens, heeft een van de meest succesvolle series van de afgelopen jaren een onderwerp dat veel meer gegrond is in de echte wereld: Pandemic. Op een landkaart moeten spelers ­samen­ vier om zich heen grijpende ziektes zien in te dammen door uitbraken te voorkomen en medicijnen te ontwikkelen.

Maar wat voor deze spelers een spannende besteding van de vrijdagavond is, is voor Roel ­Coutinho, microbioloog en voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, al decennialang de realiteit. Hij is dan ook de aangewezen persoon om een boekje in de reeks Elementaire deeltjes te verzorgen over het onderwerp epide­mieën en pandemieën.

Biologische wapens en vaccinatieweigeraars

Coutinho kiest er daarbij niet voor om een breed ­verhaal over gevaarlijke ziektes in zijn algemeenheid te houden, gelardeerd met voorbeelden. In plaats daarvan behandelt hij in elk hoofdstuk één ziekte in ­detail: aids, de Mexicaanse en de Spaanse griep, cholera, de pest en ebola. Hij sluit zijn boek af met drie hoofdstukken die breken met dat format. Daarin komen biologische wapens, vaccinatieweigeraars en door muggen verspreide ziektes aan bod.

Hoewel Coutinho niet de meest sprankelende verteller is, weten de teksten door de geslaagde mix van geschiedenis en wetenschap toch van begin tot eind te boeien. Ook wordt het ­nergens al te ingewikkeld. ­Voor de lezer die graag wat dieper gaat, kan dat laatste een nadeel zijn. Maar wie in een paar treinreizen bijgespijkerd wil ­worden over de ziektes die recent of langer geleden een behoorlijke impact ­hadden op de mensheid, is bij Coutinho aan het goede adres.

Epidemieën en pandemieën
Epidemieën en pandemieën is voor 10,99 euro te bestellen in onze webshop.