In Fractie van een pixel verwijdert George van Hal je steeds verder van de aarde aan de hand van zijn mooiste verhalen over de kosmos.

Veel astronauten beweren het te hebben ervaren: het overzichtseffect. Gezien van een afstand is onze planeet een klein blauw bolletje. Alles wat wij kennen, speelt zich af op die knikker. Mensen die in de ruimte zijn geweest en ons thuis van een afstandje hebben aanschouwd, voelen zich daarna extra verbonden met planeet aarde en beseffen hoe kwetsbaar het leven daar is.

Voor mensen die geen ruimtereis maken, is het ervaren van het overzichtseffect een stuk lastiger. Misschien dat het tegenwoordig mogelijk is met virtual reality, al zal het resultaat niet hetzelfde zijn. Het boek Fractie van een pixel is ook te zien als een poging om met beide voeten op de grond het overzichtseffect te bereiken.

Perspectief

Wetenschapsjournalist en voormalig New Scientist-redacteur George van Hal heeft zijn mooiste verhalen over de kosmos gebundeld. Hij zoomt steeds verder uit, van de eerste bemenste maanlanding tot het onvermijdelijke einde van het universum.

Fractie van een pixel is een leerzaam boek voor wie meer te weten wil komen over de onbegrijpelijke mysteries van ons onvoorstelbaar grote heelal. Van Hal schrijft onder andere over de Voyager-ruimtesondes die inmiddels ons zonnestelsel hebben verlaten, over zwarte gaten en over leven op andere planeten. Maar bovenal kun je heerlijk wegdromen bij de grootsheid van ons universum. Want die pixel, dat ene kleine bolletje, dat zijn wij, en van zo’n afstand vallen alle verschillen en conflicten in het niet.