Wiskunde kan ronduit prachtig zijn, blijkt uit de app Frax HD. De app gebruikt daarvoor fractals, meetkundige figuren waarin herhalende patronen een grote rol spelen.

Fractals, een speciaal soort meetkundige figuren, verbeelden de schoonheid van wiskunde
Fractals, een speciaal soort meetkundige figuren, verbeelden de schoonheid van wiskunde

Fractals onderscheiden zich van andere meetkundige vormen doordat ze zelfgelijkend zijn. Zelfgelijkend houdt in dat ze zijn opgebouwd uit onderdelen die lijken op de figuur zelf. Die gelijkenis kan zich eindeloos herhalen, zodat de onderdelen van de onderdelen ook weer met de figuur zelf overeenkomen. In de natuur zijn zowel bomen als rivierbeddingen voorbeelden van zichzelf vertakkende fractals.

Met Frax HD kun je nu een verzameling fractals bekijken en bewerken. De gebruiker kan kleur, lichtval, textuur en structuur veranderen om zo zijn of haar eigen creatie te maken. Die creaties kunnen vervolgens worden gedeeld op social media. Interessanter is echter de functie om afbeeldingen op te slaan en af te drukken. Voor een extra bedrag kun je op diverse manieren de resolutie van die afbeeldingen dusdanig verhogen dat je er posters of zelfs behang mee kunt ontwerpen.

  • Frax HD 
  • Iter9/LLC
  • € 3,59 voor iPad, € 1,59 voor iPhone
  • fract.al