Net als vele andere dierenliefhebbers heeft bioloog Freek Vonk een paar lievelingsdieren. Zijn favorietenlijst is echter wel heel uitgebreid en bevat opmerkelijke beesten. In museum Naturalis zet Vonk zijn 45 favoriete organismen in het zonnetje, onder de noemer Freeks favorieten. De uitgestalde dieren behoorden tot de reguliere collectie van Naturalis, maar zijn nu voorzien van een extra toelichting van Vonk, onder meer in de vorm van video- en geluidsfragmenten.

Freek Vonk Flyer Freeks_Favorieten_campagnebeeld_1-

De eerste plaats op Vonks favorietenlijst wordt gedeeld door de koningscobra en de luiaard. Voor een ‘slangenman’ als Vonk is de keuze voor de koningscobra niet heel verwonderlijk. ‘Het zijn enorm intelligente beesten en het is de grootste gifslang ter wereld’, verklaart hij zijn keuze.Toch zou de bioloog in een volgend leven willen terugkeren als luiaard. De planteneter heeft namelijk een wel heel relaxt leventje. Andere favorieten zijn de witte haai, de nijlkrokodil, de duizendpoot en de vleermuis.

‘Ik heb nog wel meer favorieten, maar het mochten er maar 45 zijn’, zegt Vonk. ‘Ik ben bij mijn keuze vooral op mijn gevoel afgegaan of het interessant zou zijn.’ Elk item is dan ook voorzien van een korte toelichting op hetgeen je te zien krijgt.

Vonk ziet de tentoonstelling als een mogelijkheid om zijn passie voor de natuur over te brengen op anderen – vooral kinderen. Wij sluiten ons daarbij aan: het is vooral geschikt als familie-uitje voor gezinnen met jonge kinderen.

Freeks Favorieten
Tot en met 31 december 2014, dagelijks van 10.00 tot 17.00u
€ 11 voor volwassenen. € 8 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar.
Gratis voor kinderen t/m 3 jaar

Naturalis Biodiversity Center
Darwinweg 2, Leiden
naturalis.nl