‘Een boek schrijven is net als een drol draaien’, vertrouwde Midas Dekkers mij eens toe tijdens een interview. ‘Als ’ie eenmaal af is, moet je er niet meer aankomen.’ Dekkers bedoelde dat hij na de publicatie van een boek geen updates schrijft.

midas-dekkers-de-kleine-verlossing-of-de-lust-vanMisschien is boeken schrijven ook op een andere manier vergelijkbaar met je behoefte doen. Als de laatste punt is getypt en de uitgeverij je manuscript laat drukken, volgt een moment van grote opluchting. De spanning, die zich bewust of onbewust zo lang heeft opgebouwd, verdwijnt uit je lichaam, en je voelt je weer even helemaal mens.

Het bevrijdende gevoel na een geslaagde defecatie is slechts een van de vele aspecten die Dekkers behandelt in zijn nieuwe boek De kleine verlossing – Of de lust van het ontlasten. Dekkers legt uit hoe poepen tot zo’n bevrijdend genot kan leiden, en waarom we er vreemd genoeg liever niet met anderen over praten.

Bruin

Met zijn eigenzinnige, ongeëvenaarde schrijfstijl snijdt Dekkers ook andere denkbare en ondenkbare aspecten van poepen aan. Waarom is poep meestal bruin, en niet wit zoals vogelpoep? Waarom zijn de uitwerpselen van een civetkat goud waard, en kon een lepe kunstenaar bakken met geld verdienen met de verkoop van zijn eigen ingeblikte drollen? De antwoorden boeien van kaft tot kaft.

Goud

Dekkers heeft, naast zijn zeer verdienstelijke columns, meerdere grote werken op zijn naam staan, waaronder De vergankelijkheid (1997), De larf (2002) en Rood (2011). In al die boeken heeft Dekkers laten zien dat hij beschikt over een meesterlijke schrijfstijl die niet alleen uniek is in de biologie maar zelfs in de hele Nederlandse belletrie zijn gelijke niet kent. In De kleine verlossing laat Dekkers opnieuw blijken over een gouden pen te beschikken.

Meesterlijk

De laatste jaren is Dekkers een beetje uit het zicht geraakt als tv-bioloog – een rol die werd overgenomen door een nieuwe generatie, waaronder Freek Vonk en een Wageningse bioloog die altijd tv-ploegen te woord staat als er nieuws uit de natuur is. Op het gedrukte papier blijft Dekkers echter heer en meester.

De kleine verlossing of de lust van ontlasten
Midas Dekkers
Atlas Contact
Bestel in onze webshop

Lees ook: