De beroemde kosmoloog Stephen Hawking (71) is de enige levende wetenschapper die net zo’n wereldwijde bekendheid geniet als Albert Einstein. Alleen al die voorkennis zorgt ervoor dat de hoogte- en dieptepunten in Hawkings autobiografie My Brief History boeien. Al zijn de anekdotes over zijn ouders, zijn voorliefde voor treintjes en de ingewikkelde spellen die hij verzon, op zichzelf niet eens zo interessant.10book "My Brief History" by Stephen Hawking.

Wat wel direct beklijft, zijn de volop aanwezige zwart-wit-foto’s van Hawkings jeugd, waarin hij vaart, loopt en speelt. Die foto’s zullen in het hoofd van de lezer direct contrasteren met de veel bekendere afbeeldingen van Hawking, die door een spierziekte inmiddels is gekluisterd aan een rolstoel.

My Brief History verdient zijn aanschafprijs echter vooral terug met de anekdotes over Hawkings latere leven. Zo lees je onder meer hoe Hawking dankzij zijn eerste vrouw, Jane Wilde, zijn leven na de diagnose weer oppakte en hoe hij daardoor voor het eerst hard ging werken. Voorheen had hij, zoals al zijn medestudenten in Oxford, altijd de kantjes er vanaf gelopen.

Pijnlijk is daarom het stranden van dat huwelijk onder druk van Hawkings spierziekte. Nog voordat het huwelijk was ontbonden, liet Wilde haar nieuwe partner alvast bij hen in wonen, zodat zij verder konden wanneer Hawking zou overlijden.

Als inkijkje in een zeer bewogen leven is My Brief History bijzonder geslaagd.

  • My Brief History
  • Stephen Hawking
  • Bantam
  • €21,95