De polen zijn een hot topic, zo blijkt ook weer uit twee prachtige boeken die hun lezers meenemen op een tocht langs ijskoude wetenschap en geschiedenis.

Arctica en Antarctica worden vaak in één adem genoemd, maar toch zijn deze ijswerelden heel verschillend. Het noordpoolgebied is een zee omgeven door landmassa, het zuidpoolgebied is precies het tegenovergestelde. Wie deze gebieden beter wil leren kennen, kan zijn hart ophalen aan twee recent verschenen boeken.

Noordpool

In IJs beschrijft glacioloog Marco Tedesco zijn fascinerende reis naar het noordpoolgebied, waar hij de gevolgen van klimaatverandering onderzoekt. Hoewel het een verslag van een wetenschappelijke expeditie is, doet zijn schrijfstijl literair aan. Tedesco neemt uitgebreid de ruimte om een bijzondere sfeer te scheppen. Zo beschrijft hij prachtig hoe zintuigen anders werken op de stille ijsvlakte met nauwelijks prikkels, behalve de geluiden die het ijs maakt dat heel langzaam onder je stroomt. Naast waanzinnig interessante wetenschap is er ook ruimte voor prachtige verhalen over ontdekkingsreizigers en de cultuur van de Inuit.

no-image
Meer weten over de noordpool? Bestel IJs in onze webshop!

Zuidpool

Voor wie nog dieper de geschiedenis in wil duiken en liever afreist naar de ijzige wereld van het zuidpoolgebied, is Niemandsland een aanrader. In dit meeslepende boek beschrijft historicus Adwin de Kluyver hoe vele expedities ons beeld van dit continent langzaam vorm hebben gegeven. Op een historisch zeilschip reisde hij zelf af naar deze ijzige woestijn waar geen mens, dier of plant te bekennen is, op een paar wetenschappers na. Zijn eigen reisverhalen vervlecht hij met die van een Japanse ontdekkingsreiziger die in de vergetelheid verdween, en met andere prachtige verhalen van poolreizigers.

Meer weten over de zuidpool? Bestel Niemandsland in onze webshop!