De tentoonstelling IMAGINARY laat haar bezoekers al puzzelend de kracht en pracht van wiskunde ervaren.

Wiskunde leuk? De tentoonstelling IMAGINARY laat zien dat ‘vervelende’ formules eigenlijk versimpelde oplossingen zijn van lastige puzzels. En ons dagelijks leven zit vol met dat soort puzzels: van het openbaar vervoer tot digitale betalingen, en van hersenscans en levensreddende algoritmes tot misdaadbestrijding. Wiskunde is het fundament van elke innovatie, zoals groene energie en NASA’s ruimtevaart. De samenleving hangt dus aan elkaar van onzichtbare wiskunde.

Ook kunst is te herleiden tot algebra. IMAGINARY laat je de verrassende geometrische schoonheid van het alledaagse leven bewonderen, maar ook de mogelijkheden van een imaginaire wereld – die echt bestaat binnen de wiskunde. Rechthoekige vijfhoeken of driehoeken met rechte hoeken: duizenden jaren waren deze ontwerpen ondenkbaar, maar dankzij de hyperbolische meetkunde zijn ze hier te zien.

In de zwarte kubus creëren bezoekers zelf imaginaire figuren. Beeld: Platform Wiskunde Nederland & Vlaanderen.

‘Algebraïsche oppervlakken’ klinkt misschien als een saaie wiskundeles, maar het blijkt een behoorlijk praktisch en speels thema. Zo zie je aan de formule die een citroen beschrijft al dat de vrucht twee punten heeft, zogeheten singulariteiten.

De tentoonstelling nodigt ook uit tot spelen met coördinaten en formules. Met die formules creëer je vloeiende imaginaire geometrische figuren. Abstracte formules blijken een elegante versimpeling van uitzonderlijke driedimensionale objecten.

De interactieve tentoonstelling reist komend schooljaar door Nederland en België. Leuk om met je (klein)kind naartoe te gaan en er ook nog zelf wat van op te steken.

IMAGINARY 2022 – Platform Wiskunde Nederland & Vlaanderen.
De tentoonstelling reist door Vlaanderen tot mei 2023 en door Nederland tot augustus 2023:
– Nijmegen (3 t/m 23 september 2022)
– Kortrijk (12 september t/m 7 oktober 2022)
– Utrecht (1 t/m 21 oktober 2022)
– Gent (17 oktober t/m 12 november 2022)
– Enschede (november 2022)
– Diepenbeek (17 november t/m 22 december 2022)
– Antwerpen (23 januari 2023 t/m 17 februari 2023)
– Eindhoven (februari/maart 2023)
– Leuven (27 februari t/m 26 maart 2023)
– Groningen (1 t/m 23 april 2023)
– Brussel (15 april
– Amsterdam (mei 2023)
– Maastricht (juni en juli 2023)
Zie ook imaginarymaths.nl en imaginarymaths.be.