Hoewel water van levensbelang is, doet het als onderwerp voor een boek je hart niet meteen sneller kloppen. Dat is echter onterecht. Auteur Alok Jha laat met Het waterboek zien dat water niet saai is, maar juist fascinerend.

Het Waterboek
Het waterboek
Alok Jha
€22,50
Bestel in onze webshop

Zo zou het spul bij kamertemperatuur een gas moeten zijn en zou ijs moeten zinken in plaats van drijven. Dat het dat niet doet, komt door de maffe eigenschappen van water. Waterijs komt voor in zestien verschillende vormen, maar op aarde zien we er daar slechts een van. En het spul blijkt ook nog eens zo’n handig oplosmiddel dat alleen vloeibaar methaan zich met water kan meten als basisbenodigdheid voor leven op aarde en andere planeten.

Wie ooit aan de rand van de Grand Canyon in Amerika heeft gestaan, voelde zich ongetwijfeld klein en nietig. Maar het was dat maffe H2O-molecuul dat dat machtige natuurverschijnsel mogelijk maakte. Stromend water sleep de rotsen uit tot een indrukwekkend gleuf in de aarde. Met Het waterboek deed Alok Jha net zoiets. Uit kleine feitjes, mooie verhalen en verrassende inzichten bouwt de auteur een indrukwekkend relaas over het gewoonste, maar meest fascinerende molecuul in het universum.