De eerste hittegolf is achter de rug en de vakantie staat voor de deur – hét moment om aan een goed boek te beginnen. De redactie van New Scientist heeft voor jou de leukste, meest inspirerende en leerzame boeken uitgekozen. Want of je nou op een city trip gaat, op het strand ligt te bruinen of een culturele reis lang Romeinse ruïnes maakt, met een goed boek kom je pas echt tot rust.

Tips van Jim Jansen

Hoofdredacteur New Scientist 

Beestachtige ouders, door Lucas Wenniger

Als oud-student pedagogiek en vader van twee kinderen heb ik een grote interesse in opvoedingstechnieken. Razend interessant om te zien hoe dat gaat in het dierenrijk. Uit Beestachtige ouders blijkt al snel dat de opvoedmethodes van dieren nog veel gevarieerder zijn dan die van mensen. Als je kroost op vakantie dus eindelijk braaf op het strand zandkastelen aan het bouwen is, kun je als ouder eens rustig wegzakken in dit amusante boekje. Gebruik het alleen niet als gids met opvoedtips. Je eigen kinders opeten is bij sommige dieren misschien heel normaal, wij mensen denken daar nog steeds heel anders over. (Bestel Beestachtige ouders in onze webshop)

Nederland in ideeën 2015: Dit wil je weten, onder de redactie van Mark Geels en Tim van Opijnen 

Ideeën die de wereld veranderen. Dat is de ondertitel van New Scientist. Het jaarlijkse overzichtsboek Nederland in ideeën van uitgeverij Maven past wat dat betreft uitstekend bij ons én onze lezers. De editie van dit jaar, met de titel Dit wil je weten, zoekt het bovendien lekker dicht bij huis. Het overzicht met essays van wetenschappers en andere prominenten stelt telkens de vraag: welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven? De antwoorden zijn intrigerend en interessant. Een fijn overzichtsboek dat in het vliegtuig naar je vakantiebestemming je horizon ook nog eens figuurlijk verbreedt. (Bestel Nederland in ideeën 2015: Dit wil je weten in onze webshop)

Tips van Wim de Jong

Eindredacteur New Scientist

Rijk worden met wiskunde, door Richard Elwes

Zelfs voor degenen die op de middelbare school geen ster waren in exacte vakken maakt Rijk worden met wiskunde de wereld van formules aantrekkelijk. Wist je bijvoorbeeld dat er aan weersvoorspellingen ook een flinke dosis wiskunde ten grondslag ligt? (Bestel Rijk worden met wiskunde in onze webshop)

Een opgeruimde geest, door Daniel Levitin

Neuropsycholoog Daniel Levitin vertelt in Een opgeruimde geest hoe je zorgt dat je niet verdrinkt in de informatiestroom die dagelijks op je afkomt, met zowel veel praktische tips als een schat aan wetenschappelijke achtergrondinformatie. (Bestel Een opgebruimde geest in onze webshop)

 

 

Tips van George van Hal

Redacteur New Scientist 

03_Beeld - Echt quantum omslag
Bestel Echt quantum in onze webshop!

Echt Quantum, door Martijn van Calmthout

Wie denkt dat quantummechanica compleet onbegrijpelijk is, heeft duidelijk nog niet Echt quantum van wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout gelezen. In heerlijk toegankelijke teksten leidt hij je op begrijpelijke wijze rond in misschien wel het lastigste onderwerp uit de moderne natuurkunde. En in welk ander boek kun je tegenwoordig nog een bakje koffie drinken met Niels Bohr en Albert Einstein? Lezen dus! (Bestel Echt quantum in onze webshop)

Bestel Jelle's weekdieren in onze webshop!
Bestel Jelle’s weekdieren in onze webshop!

Jelle’s Weekdieren, door Jelle Reumer

Wist u dat het mannetje van een bepaalde soort mineermot – meer nog dan andere mineermottenmannetjes – een enorme seksuele aantrekkingskracht uitoefent op vrouwtjes? Of dat de mijtenpoepjes die de schurftmijt achterlaat wanneer deze door onze huid tunnelt voor enorme jeuk zorgen? Dit soort smakelijke dierenweetjes komt u tegen in Jelle’s weekdieren. Heerlijk opgeschreven, in korte behapbare hoofdstukken. Ideaal voor op het strand! (Bestel Jelle’s weekdieren in onze webshop)

 

Tips van Yannick Fritschy

Freelance wetenschapsjournalist

Robots, aliens & popcorn, door George van Hal

Ook onze eigen New Scientist-redacteur George van Hal begaf zich dit jaar op het glibberige pad van de boekenwereld. In Robots, aliens & popcorn bespreekt hij de wetenschap in sciencefiction op de hem kenmerkende vlotte en enthousiaste manier. (Bestel Robots, aliens & popcorn in onze webshop)

De taalhacker, door Gabriel Wyner

De Taalhacker is een uitstekend voorbeeld van een boek over wetenschap met praktisch nut. Voor iedereen die weer is vergeten hoe je aan de Spaanse kust een ijsje bestelt, biedt Gabriel Wyner doelgerichte tips die je leren een taal bij de lurven te grijpen. (Bestel De taalhacker in onze webshop)

 

 

Tips van Joris Janssen

Freelance wetenschapsjournalist

Echte mannen vechten, door Jonathan Gottschall

Onderzoeker Jonathan Gottschall stapte zijn kantoor aan de universiteit uit, en regelrecht de kooi in om ‘cage fighter’ te worden. Daarvan leerde hij de essentie van de man kennen, de rituelen en cultuur van mannen onder elkaar en Waarom mannen vechten. (Bestel Echte mannen vechten in onze webshop)

Nachtrust, door Richard Wiseman

Een derde van ons leven brengen we slapend door, geen onbelangrijk deel van ons leven dus. Maar wat gebeurt er tijdens onze slaap? Hoe gaan we nachtmerries tegen? Wat zijn de geheimen van ‘superslapers’? Richard Wiseman biedt de praktische gids Nachtrust met tips, weetjes en het meest recente onderzoek, zodat jij op vakantie beter slaapt dan ooit tevoren! (Bestel Nachtrust in onze webshop)

 

Tips van Loes Maassen

Stagiair New Scientist 

Darwins peepshow
Bestel Darwins peepshow in onze webshop!

Darwins peepshow, door Menno Schilthuizen

Het is zomer. Stiekem gluur je over de schutting naar je buurvrouw in bikini of verdwaal in de ogen van een Spaanse barman. Kijken mag, vindt de wetenschap, ook naar dieren. De verscheidenheid aan geslachtsdelen is zo enorm, dat het zonde zou zijn om daar niets van af te weten. (Bestel Darwins peepshow in onze webshop)

Waarom drinken we zo veel koffie
Bestel Waarom drinken we zo veel koffie? in onze webshop!

Waarom drinken we zoveel koffie? door Sanne Deurloo

In dit boek staan vragen die je je nog niet eerder afgevraagd hebt. Maar eenmaal op je netvlies laten ze je niet meer los. Je wilt het antwoord weten en wel nu! Een boek vol wetenswaardigheden voor verloren momenten op vakantie. (Bestel Waarom drinken we zo veel koffie? in onze webshop)

 

 

Tips van Jochem van Roon

Stagiair New Scientist

Mijn genen en ik, door Sharon Moalem

Onze genen zijn veranderlijk, en ons leven verandert de erfelijke informatie die we aan onze kinderen doorgeven. Dat is wel even wat anders dan onze oude biologieleraar dacht, en precies wat Sharon Moalem aannemelijk maakt in Mijn genen en ik. (Bestel Mijn genen en ik in onze webshop)

Dagelijkse rituelen, door Eva hoeke & Mason Currey

Creatievelingen als Annie M.G. Schmidt en Albert Einstein moeten elke dag weer inspiratie vinden voor hun briljante werk. Hoe doen ze dat? Door hun eigen dagelijkse routines, rituelen, gewoonten en obsessies. Een kop koffie van precies 60 bonen of je vrouw tandpasta op je tandenborstel laten doen, kijk de kunst van het dagelijks leven van ze af in Dagelijkse rituelen. (Bestel Dagelijkse rituelen in onze webshop)

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: